Mentor kiválasztása – [Válassza ki a megfelelő mentort 2021-ben]

Mentor kiválasztása – [Válassza ki a megfelelő mentort 2021-ben]

A mentorok létfontosságú szerepet játszanak a sikerben. Jobb?

De érdemes-e minden mentort követni?

Rád bízom a választ, mert jobban érdekel, hogy segítsek a megfelelő mentor kiválasztásában, és nem bárkit hibáztatok.

Biztosan látott már mentort vállalati és vállalkozási területeken egyaránt.

Milyen gyakran hallani a megfelelő mentor kiválasztásáról?

Azt hiszem, alig hallottál a megfelelő mentor kiválasztásáról.

Ennek oka az, hogy senki nem figyel a megfelelő típusú mentorra, különösen Délkelet-Ázsiában. Ezért hézagvákuumot hoz létre, amely teret enged a rossz mentoroknak a behatoláshoz.

Mielőtt elmélyülnék ebben, azt szeretném mondani, hogy a mentorálás olyan, mint a vezetés. A nagy üzletember nem biztos, hogy jó mentor, mert ehhez olyan tulajdonságok szükségesek, mint az empátia, a kapcsolatépítő készség, a kommunikációs módszerek és még sok más.

Az igazi mentor olyan személy, aki őszintén szeretné, ha győzne. Kívánhatja, hogy egy bizonyos mentor mentorálja Önt, de lehet, hogy az illető nem hajlandó rád tölteni az idejét. Tehát meg kell értenie, hogy a mentorálás nem csupán arról szól, hogy tanácsot kérjen valakitől a Skype-on vagy a személyesen. Ehelyett ez egy folyamat, amely magában foglalja az induló és a szakértő kapcsolatát. Ez pedig lehetővé teszi, hogy egy szakértő (bármely területről) útmutatással, tanítással és képzéssel átadja bölcsességét a hallgatónak.

Nem akarok nagyon könyvesen és filozofikusan viszonyulni a megfelelő mentor kiválasztásához 2020-ban , de szeretnék adni néhány tippet ebben a témában. Miután befejezte ezeket az ötleteket, szem előtt tartaná a kritériumokat a megfelelő mentor kiválasztásához. Ráadásul nem csak ezekre a jellemzőkre kell figyelni a mentor kiválasztása során, így ezeknél többet is meg kell találnia. Itt van a mentorában megtalálható számos tulajdonság közül négy:

Négy vonás, amelyet meg kell találni a mentorában 2021

Az alábbiakban négy olyan tulajdonságot talál, amelyet meg kell találnia a mentor kiválasztásakor .

Erkölcs és empátia

Mielőtt bármit is keresne mentorában, mint például a formális oktatás vagy a területen szerzett tapasztalat, érdemes figyelnie az erkölcsre és az empátiára. Ennek oka az, hogy az ember nem lehet guru, ha nem törődik másokkal. A megfelelő mentor első számú vonása a kedvesség. Ha az ember kedves, akkor az erkölcs és az empátia bőségesen jelen lenne. Ezt mindig megtalálja, ha megnézi a tartalmát, a nyelvét, foglalkozik másokkal és személyesen találkozik. Nagyon sok ember empatikusnak és melegnek tűnik a nyilvánosság előtt, de a valóságban durva. Tehát tisztában kell lennie az ilyen tulajdonságokkal, mielőtt kiválasztja mentorát, akit követni és magáévá tenni.

Szakmai mérföldkövek

Ne csukjuk be a szemünket a szakmai mérföldkő előtt. Biztosan látott olyan mentorokat a vállalkozói ökoszisztémában, különösen Pakisztánban és Indiában, akik még nem hoztak létre egyetlen sikeres vállalatot, de a vállalkozást és az üzleti életet indító startupokat és fiatal vállalkozókat mentorálják.

Biztos lenne olyan ember, aki jó hírű szervezetekben dolgozott, és mások társaságait építette velük együtt; kétségtelen egy maroknyi szakértő. De ez nem azt jelenti, hogy minden mentor ott van. Ne csak egy szegmenst emeljünk ki. Valójában ugyanez vonatkozik az oktatási, a banki és a személyes fejlesztési ágazatokra is.

Történelmi eredmények

Nem azt mondom, hogy a mentorodnak Nobel-díjasnak kell lennie, de olyan történelmi dolgokat csinált, amelyek megkülönböztetik őt a többi szakértőtől. Ha mentort keres karrier-tanácsadásához, akkor a legjobb, ha a mentorálás kérése előtt az ágazata sikeres embereihez fordul, és kapcsolatot létesít.

Például, ha mentorálást szeretne oktatási szempontból, akkor a professzora, akire felkeresi, lehet az, vagy ha kezdő vállalkozó, akkor egy sikeres üzleti tulajdonos, aki kapcsolatba lép veled, lehet a mentora.

Giver vs. Taker

Ezt nehéz lehet felmérni, de a mentorálás főleg arról szól, hogy időt, energiát és erőfeszítést ad. Ha valaki beleegyezik abba, hogy mentorálja Önt az induláskor vagy a szakmai tanulmányai során, akkor nagyon hálásnak kell lennie annak a személynek. De győződjön meg arról, hogy a mentornak nincs megindokolt oka. Például, ha a mentor akar valamit az asztal alatt, akkor lehet, hogy nem mentorálás. Bizonyos esetekben azonban mentorálás fizethető.

Vannak olyan szakmai továbbképzések, amelyekre az emberek feliratkoznak és kiképzik őket a szakértők. Nem árt fizetni valakinek azért, mert mentorál, de különbség van abban, hogy fizetnek-e a tanácsadásért, és miért kérnek szívességet a mentorálás fejében. Győződjön meg arról, hogy mentora valóban azt akarja neked „adni”, vagyis az illető azt akarja, hogy nyerj.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért van szükségem mentorra?

A mentornak számos előnye van. Például a helyes út felé terelheti. Rövidítheti a távolságot a siker felé. Nyisd ki agyad kreatív oldalát, és fedezd fel a lehetőségek és az új ötletek új kapuit a fejedben.

Mi a különbség a tanár és a mentor között?

Azt hiszem, hogy egy jó tanár megosztja veled tudását és tapasztalatát, miközben egy jó mentor megfogja a kezed és magával viszi a siker felé. Úgy gondolom, hogy a legfontosabb különbség az, hogy a tanítás több tudást oszt meg, míg a mentorálás inkább a tapasztalatok, a sikerek és a kudarcok megosztását jelenti.

Melyek a jó mentor tulajdonságai?

Mint fent említettem, a mentorokban látott négy tulajdonság:

  • Erkölcs és empátia
  • Szakmai mérföldkövek és eredmények
  • Történelmi eredmények
  • Adó vagy elvevő?

További olvasmányok

  • Hogyan lehet növekedni SoloPreneur néven
  • Miért indítson blogot a szenvedélyéről
  • Hogyan építheti fel személyes márkáját
  • Alakítsa vállalkozását márkává

Te jössz

A mentorálás erejéhez nincs kétség. Az egyetlen kérdés a mentor kiválasztása. A legtöbb embernek nem sikerül megtalálni a megfelelő mentort, vagy nem a megfelelő mentorral tölti az idejét.

Mondja meg, ha szeretne többet olvasni a mentorálásról . Lehet, hogy a jövőben relevánsabb témákkal tudok foglalkozni.

Van egy kérdésem:

Találkozott már olyan szakértővel, akit mentorként szeretne igénybe venni az életben vagy az üzleti életben?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *